Ravinto ja terveys

Suorituskykyä parantava punajuuri ammattisalaisuudesta herkkujuomaksi

Suorituskykyä parantava punajuuri ammattisalaisuudesta herkkujuomaksi

Entä jos appelsiinimehun tilalla mehuhyllyllä olisikin läheltä tuleva superjuoma?

Nitraatteja, antioksidantteja ja folaattia sisältävä punajuuri on noussut äkkiä arkisesta arvokkaaksi. Punajuurimehu ei ole enää vain ammattiurheilijoiden salaisuus vaan on nyt kaikkien saatavilla. Mehun lisäksi monipuolinen juures muuntuu The Beet Companyn käsissä hiilihapotetuiksi virvokkeiksi, jotka toimivat janojuomana, virkistävänä saunajuomana ja aperitiivina sekä erilaisissa juomasekoituksissa. Talvikauteen sopiva punajuuriglögi on myös monen suosikki.

Punajuuri, arkinen juures suorituskyvyn parantajana

Punajuurta ylistävän The Beet Companyn tarina sai alkunsa, kun entinen ammattijalkapalloilija Antti Niemi jutteli puhelimessa ravintotieteilijä Patrik Borgin kanssa. Patrik on koko työuransa ollut tekemisissä urheiluravitsemuksen kanssa ja työskentelee tällä hetkellä Suomen urheiluravitsemuksen asiantuntijat ry:n puheenjohtajana. Työssään hän on tutustunut paikan päällä espanjalaisen jalkapalloseura FC Barcelonan ravintoasioihin, joihin punajuuri liittyy olennaisella tavalla. ”Patrik kertoi FC Barcelonan pelaajien nauttivan punajuurigeeliä ennen peliä. Vaikka itselläni on ammattijalkapalloilijan tausta, oli asia minulle aivan uusi”, kertoo Antti.


Suorituskykyä herkullisena virvokkeena


Aluksi The Beet Company tuotti kotimaisia punajuurishotteja lähinnä urheilijoiden tarpeisiin parantamaan kilpailusuorituksia ja tukemaan kovaa harjoittelua. Punajuuresta saatavat nitraatit nimittäin vähentävät hapen tarvetta urheilusuorituksen aikana. Laadukkuuden lisäksi tuotteista haluttiin saada hyvänmakuisia, sillä jotkin ulkomailla tuotetut nitraattivalmisteet jäivät urheilijoilta juuri makunsa takia nauttimatta. Myöhemmin sopimusviljelijä löytyi Satakunnasta ja yritys rakennutti viljelytilan yhteyteen keittiön ja mehustamon. Tämän jälkeen tuotevalikoimaan ovat tulleet muun muassa hiilihapotettu, limun kaltainen Rebeet-nitraattivirvoke sekä punajuuripohjainen glögi.


Punajuuri pellolta hyvinvointijuomaksi

Maultaan maailman parhaat nitraattituotteet


The Beet Companyn tavoitteena on ollut alusta alkaen tuottaa sekä teholtaan että maultaan maailman parhaita nitraattituotteita. Suomessa se on mahdollista puhtaan luonnon ja erinomaisen raaka-aineen ansiosta. Yrityksen punajuuret kasvatetaan Satakunnan Kiukaisilla, Mäkiperen tilalla, jossa vierailimme syyskuun loppupuolella, jolloin tilalla oli punajuurten käsittelyvaihe meneillään. ”Punajuuri on melko helppo viljeltävä, sillä se ei tarvitse pitkää kasvukautta eikä sillä ole perunaruton kaltaisia tauteja”, kertoo viljelijä Iikka Mäkipere punajuurten käsittelyn lomasta. ”Suurin haaste viljelyssä on rikkaruohojen pitäminen kurissa, mikä onnistuu parhaiten, jos kasvin viljelykierto on riittävä. Muuten rikkaruoho valtaa punajuurimaan ja nosto sekä muut vaiheet muuttuvat mahdottomiksi. Viljelykierrossa samalla maa-alueella viljellään korkeintaan kaksi punajuurisatoa peräkkäin ja sen jälkeen esimerkiksi kolme viljasatoa, josta rikkaruohot saa hyvin poistettua. Toki punajuuri on myös satokausituote ja sääolosuhteet vaikuttavat sadon suuruuteen. Tänä vuonna sato on ollut hyvä ja 16 hehtaarin alueelta odotetaan 500 000 kiloa punajuurta”, Iikka lisää. Suomessa työskentelee vain noin kymmenen tuottajaa, jotka tuottavat punajuurta teollisuuden tarpeisiin. Iikalla itsellään on yli 30 vuoden kokemus punajuurenviljelystä suurtenkin elintarvikealan yritysten tarpeisiin. Mäkiperen tilalla hän vastaa neljän työntekijän kanssa lähes kaikista vaadituista vaiheista, jotta raaka-aine päätyy pellolta pulloon.

Viljelijä Iikka Mäkipere  punajuuria tuottavalla tilallaan

The Beet Companyn perustajajäseniä ovat Antin ja Patrikin lisäksi jalkapallomaajoukkueen kokkina työskentelevä Reijo Junkkari sekä Mikki Korhonen. Osakkaiksi ovat sittemmin liittyneet mukaan myös muun muassa jalkapalloilijat Lukas Hradecky ja Teemu Pukki sekä lääkäri Emilia Vuorisalmi. ”Jokainen osakkaista on ensin ihastunut tuotteisiimme todettuaan niistä olleen itselleen hyötyä. Se on hieno lähtökohta yhteistyölle”, Antti kertoo.

Punajuuren maine hieman vaatimattomana vihanneksena saa kysymään: miksi juuri punajuuri?

”Punajuuri on nitraatteineen monella tapaa kasvismaailman aatelinen!”, julistaa Antti. ”Harva vihannes on hyvä nitraatin lähde ja vielä harvempi maistuu hyvälle. Myös punajuuren maku on hieman haastava saada mehussa sellaiseksi, että se miellyttää suurta joukkoa, mutta pitkällisen kehitystyön ja prosessimme kautta me olemme onnistuneet siinä. Nitraatti on ollut urheilussa käytössä vuosikausia. Maailmalla suorituskykyä parantavana se on jo lisäravinteena mukana melkeinpä jokaisen tavoitteellisesti harjoittelevan ja kilpailevan urheilijan ravitsemuksessa. Urheiluravitsemuksesta puhuttaessa meillä Suomessa tullaan monessa asiassa hieman jäljessä. Nyt on kuitenkin selvästi nähtävissä, että nitraatit ovat täälläkin nousseet vahvasti mukaan keskusteluun. Kasvava määrä urheilijoita on ottanut nitraattivalmisteet osaksi suoritukseen valmistumistaan, olivat he sitten joukkuelajin edustajia tai yksilöurheilijoita”, Antti listaa.


Nitraatin lisäksi punajuurella on hyvä antioksidanttikapasiteetti, ja se on hyvä folaatin lähde. Moni suomalainen saa ravinnosta liian vähän folaattia ja Antti suositteleekin punajuurimehua jokaiselle nautittavaksi. The Beet Companyn hiilihapotetut Rebeet-virvokkeet toimivat loistavasti janojuomana, erilaisissa juomasekoituksissa, aperitiivina ja virkistävänä saunajuomana. Ne eivät sisällä veden ja punajuuritäysmehun lisäksi muuta kuin makuparituksen vuoksi lisättyjä marjatäysmehuja ja mausteita. Sesonkituote, perinteisillä talvimausteilla viimeistelty punajuuriglögi tuo vaihtelua perinteisen glögin rinnalle ja siitä on tullut monen suosikiksi jo puhtaasti maun perusteella.


Urheilun yhteydessä paras tapa hyödyntää punajuurta on nauttia sitä nesteen muodossa muutamia tunteja ennen urheilusuoritusta. ”Punajuurishottia kannattaa ehdottomasti kokeilla ennen seuraavaa treeniä, vaikkei tähtäisikään olympialaisiin!”, summaa Antti.

Punajuurten nostaminen aloitetaan syyskuussa. Sadonkorjuu jatkuu tyypillisesti lokakuun puoliväliin, jolloin koko sato on nostettu. Pablo-lajikkeiset punajuuret ajetaan läheisiltä pelloilta Mäkiperen tilan pihapiiriin, jossa ne lajitellaan ja pestään ensimmäisen kerran. Suurilta kiviltä näyttävistä multaisista juureksista muodostuu käsittelyalueen ympärille korkeita vuorimaisia kasoja. Kauhakuormaaja kippaa punajuurilastillisia koneeseen, joka järjestää ne hihnalle ensimmäistä pesua varten. Pesusuuttimien läpi tultuaan erikokoiset punajuuret etenevät toista hihnaa pitkin lajitteluvaiheeseen. Suuremmat yksilöt ovat omiaan mehuun ja pienemmät päätyvät esimerkiksi kaupan hyllyiltä tuttuihin säilykepurkkeihin. Iikan tytär tarkkailee hihnan vieressä lajitteluvaihetta ja heittelee suurempia yksilöitä oikealle hihnalle.

Lajiteltuja punajuuria säilytetään varastossa ja niistä prosessoidaan tuotteita tilausten mukaan aina seuraavan kevään maaliskuuhun asti. The Beet Companyn tuotteisiin tulevat punajuuret etenevät mehustamoon. Vierailuhetkellä mehustamon ja keittiön tila on maalauksen jäljiltä tyhjillään. Saamme kuitenkin nähdä koneen, jonka läpi punajuuret kulkevat ja puristuvat. Viimeisenä vaiheena punajuurimehu pastöroidaan ja kuljetetaan Mäkiperen tilalta Tampereelle, missä tuotteet pakataan ja toimitetaan jälleenmyyjille.


Punajuuri on totuttu näkemään ehkä hieman vaatimattomana talvivihanneksena, jota on pystytty viljelemään haastavammissakin olosuhteissa. Multainen juures on ollut monelle arkinen näky vihannesosaston nurkassa tai lasipurkkiin säilöttynä. Nyt sen monipuolisuus on kuitenkin alkanut ulottua lautasilta laseihin, kiitos eri alojen ammattilaisten yhteistyön.

Mitä enemmän opimme punajuuren sisältämistä rikkaista ravintoarvoista ja ymmärrämme sen ainutlaatuisia ominaisuuksia, sitä paremmin osaamme arvostaa sitä. Mielikuva muuttuu arkisesta arvokkaaksi.

Käsissämme saattaakin olla arjen uusi supertuote; juoma, johon voisimme mehuhyllyllä tarttua appelsiinimehun sijasta. Juoma, jonka raaka-aine viljellään ja käsitellään Suomessa. Matka pellolta pulloon on lyhyt. Siihen on tiivistynyt kaikki tarpeellinen sekä oikeasti terveellinen ja sen maku on hiottu herkulliseksi. Läheltä tuleva yksinkertainen, mutta monipuolinen juoma, jossa kaikki on juuri oikein.

Hyvinvointia ja suorituskykyä lisäävien punajuurien keräys pellolta

Teksti: Jenna Kiuru
Kuvat: Simo Pukkinen


Lue seuraavaksi

Miten villapaita puhdistetaan