Päivittäin altistumme erilaisille vierasaineille ja toksiineille. Ilmansaasteet, stressi, kosmetiikka- ja hygieniatuotteet, lääkkeet ja liiallinen nautintoaineiden käyttö (kahvi, tee, sokeri, tupakka, alkoholi) haastavat kehoa. Ruoan ja juomien lisä- ja säilöntäaineet voivat kuormittaa elimistöämme jopa päivittäin, jos arjen kiireen keskellä tulee nautittua enimmäkseen valmista einesruokaa luomun ja biodynaamisen lähiruoan sijaan.
Elimistön on vaikea myös neutraloida toksiineja jos ruokavalio on ravintoaineköyhää ja antioksidantteja ei ole tarpeeksi suojaamaan terveitä soluja. Myös suoliston rooli korostuu, sillä terve suoli pystyy poistamaan paljon tehokkaammin myrkyllisiä aineita kehosta. Päivittäiset valintamme ja elämäntapamme todella vaikuttavat vahvasti siihen miltä kehomme tuntuu ja miten kuormittunut se on.
Puhdistus antaa tilaisuuden kokonaisvaltaiselle uudistumiselle. Se on pieni hengähdystauko, jonka aikana elimistö palautuu ja sisäinen voima vahvistuu.
Kuinka usein sellainen tulisi tehdä?
Itse nautin puhdistuksista 1-2 kertaa vuodessa. Kevät on ihanaa aikaa heittää kaikki vanha pois mielestä, kehosta ja tehdä kotonakin kunnon kevätsiivous ja olla valmiina nauttimaan auringon tuomasta uudesta energiasta.
Syksyllä on kesän juhlien ja loman jälkeen hyvä lisätä energiatasoja pienimuotoisella puhdistuskuurilla, jotta syksyn pimeys ei vie mennessään. Puhdistuskuuri antaa virtaa toteuttaa uusia työaskareita ja nauttia pimeästäkin vuodenajasta kun keho voi hyvin.
Mitä puhtaampana pitää perusruokavalion, sitä vähemmän tarvitsee tehdä erityisiä puhdistuskuureja.
Mitä puhdistuskuurilla tulee huomioida? Mitä saa syödä ja minkä syömistä vältetään?
Puhdistuskuuri on parhaimmillaan alkusysäys innostavalle elämäntapamuutokselle. Ennen puhdistusta kannattaa miettiä erityisesti sitä, onko henkisesti valmis muuttamaan ruokailutottumuksia ja päästämään irti esim. erilaisten ruokien ja ruoka-aineiden "himosta".
Kannattaa miettiä myös onko puhdistuskuurin toteuttamiselle oikea aika ja millainen kuuri arjessasi on mahdollinen. Oletko siis valmis ottamaan vastaan uuden, kevyemmän, puhtaamman kehon mutta samalla myös mahdollisia puhdistuksesta aiheutuvia oireita?
Elimistö piilottaa toksiineja rasvakudokseen. Kun elimistö on puhdistuskuurilla alkaa se hajottamaan liiallista rasvaa (esim. ylipaino). Tällä tavalla toksiinit lähtevät liikkeelle hajonneista rasvasoluista ja tästä saattaa aiheutua päänsärkyä, pahoinvointia, tilapäisiä näppylöitä iholle, väsymystä tai vatsaoireita.
Mitä enemmän toksiineja kehossa on, sitä voimakkaampia oireita saattaa puhdistuksen aikana esiintyä. Tämän takia kokeneimmille "putsaajille" toimii mm. mehupaastot.
Kasvisruokavalioon totuttelevien kannattaa heidän edetä hyvin varovaisesti - vaikkapa ensiksi lisäämällä paljon kasviksia ruokavalioon ja tekemällä yhden viherpirtelön päivässä. Tämän jälkeen keho on valmiimpi vastaanottamaan puhdistusta tukevia yrttejä.
Puhdistuksen aikana kannattaa välttää kaikkia herkkuja ja sokeria kaikissa muodoissa, samoin kofeiinia, alkoholia, tupakkaa ja einestuotteita on hyvä välttää. Myös gluteeniviljojen, punaisen lihan ja maitotaloustuotteiden käyttöä kannattaa välttää kokonaan.
Ruokavalio puhdistuksen aikana on hyvä koostaa kaikesta ihanan värikkäästä ja aidosta ruoasta. Mm. vihannekset ja juurekset, täysjyväriisi, hedelmät ja marjat, siemenet, kasviöljyt kohtuudella ja proteiinin lähteenä laadukas valkoinen liha, kala ja riisiproteiini toimivat hyvin pohjana.
Mahdollisimman laadukasta vettä tulisi juoda riittävästi ja kuiduista psyllium toimii loistavasti tukemassa suoliston toimintaa.
Puhdistuskuuri liittyy muuhunkin kuin ravintoon. Mitä muuta kuin ravitsemuksellisia juttuja kuurilla suositellaan tehtävän?
Elimistön tulee saada levätä rauhassa ja tarpeeksi, sillä stressi saattaa estää puhdistautumista. Liikunta on hyvä pitää kevyenä, energisoivana ja palauttavana.
Kävely raikkaassa ulkoilmassa laittaa kivasti paastossa aineenvaihduntaa liikkeelle, tuulettaa ajatuksia ja samalla elimistö saa kunnolla happea.
Venyttely, jooga, pilates ja aerobiset lajit toimivat hyvänä tukena puhdistuksissa. Erilaiset hoidot mm. hieronta, sauna, kuivaharjaus ja suolakylvyt ovat tehokkaita keinoja laittamaan nesteet liikkeelle ja tehostamaan puhdistautumista myös ihon kautta. Nämä myös helpottavat mahdollisia puhdistusoireita.
Kropan puhdistuksen rinnalla voi tehdä myös ”tavara-puhdistuksen” kotonaan – liiallisesta roinasta ja turhasta romppeesta luopuminen selkeyttää osaltaan mieltä ja tuo hyvää oloa. Myös hengitysharjoitukset ja meditaatio tukevat fyysistä puhdistuskuuria mielen taakkaa keventämällä.
Mitkä tuotteet tukevat kehon hyvinvointia kevennyskuurien aikana?
Omenaviinietikka, sitruunavesi, juotava savi, aloe vera juotava geeli, erilaiset kuidut mm. chia-siemenet ja psyllium, juuresmehut, voikukka ja maarianohdake, NAC ja C-vitamiini, erilaiset viherjauheet: vehnänoras, ohranoras, spirulina, chlorella, merilevärouheen jodi, beetakaroteeni,
E-vitamiini, maitohappobakteerit, riisi- ja pähkinämaidot, kookosvesi, riisiproteiini, kookosöljy, hampun- ja kurpitsansiemenet, koivuntuhkauute, erilaiset yrtit mm. korianteri, opti-MSM, molybdeeni, Method drain detox -yrttineste ovat suositeltavia valintoja hyvinvointisi tueksi. Esimerkiksi voikukka* ja maarianohdake** edistävät maksan toimintaa ja sitä kautta tukevat kehon puhdistumista.
Sopiiko puhdistuskuuri kaikille?
Puhdistus sopii yleisesti kaikille perusterveille. Heidän, joilla on lääkitys, tulee konsultoida lääkäriä. Syövästä ja anoreksiasta kärsiville tai raskaana oleville eikä imettäville suositella puhdistusta.
Puhdistusta ei tule suorittaa, vaan se on sitä varten että yhteys mielen ja kehon välillä palautetaan. Kuuntele, kunnioita ja fiilistele omaa kehoa. Samat puhdistuskuurit toimivat samoillekin ihmisille eritavalla, koska ihminen muuttuu koko ajan.
5 vinkkiä onnistuneeseen puhdistuskuuriin?
1. Kuuntele sekä kunnioita kehoasi ja toteuta juuri omalle keholle ideaalisin kuuri joko mehupaastolla, pätkäpaastolla, kasvisruokadieetillä, viherpirtelöillä tai erityisillä puhdistuskuureilla.
2. Juo runsaasti vettä ja syö kuituja kohtuudella
3. Lepää, rentoudu, liiku ja hengitä.
4. Paastossa on erityisen tärkeää toteuttaa suolihuuhtelut.
5. Lopeta puhdistuskuuri asteittain palaten nk. normaaliin ruokavalioon.
Puhdistuksen tässä vaiheessa on tilaisuus tehdä pysyviä elämäntapamuutoksia ja vaikkapa ottaa viherpirtelö päivittäiseksi ateriaksi.
Oikein toteutetun puhdistuksen seurauksena vireystaso lisääntyy, iho hehkuu, fyysinen keho voi paremmin ja mieli on kirkkaampi!
EFSA:n mukaiset tiedot:
*M-2008-1061 4489 - Taraxacum officinalis-Flowering plant-Dandelion - Purification
**M-2008-1061 3821 - Silybum marianum (Common Name : Milk thistle) - Liver health