Tyttöjen silpominen – miksi sitä tehdään ja miten se saadaan loppumaan?

Tyttöjen silpominen – miksi sitä tehdään ja miten se saadaan loppumaan?

“Minut on silvottu kun olin 10- tai 11-vuotias. En kuitenkaan kanna äidilleni kaunaa silpomisesta, sillä hän ei tiennyt paremmasta. Silloin silpominen oli käytäntö, josta ei kerta kaikkiaan poikettu. Kaikki luokkani tytöt silvottiin. Minun tyttäriäni ei enää silvota.”, kertoo kenialainen Domtilla Losokolian.

Silpomisen taustalla olevat syyt vaihtelevat. Kenian maaseudulla nuoren tytön ainoa mahdollisuus on usein avioliitto, ja sen edellytys on sukuelinten silpominen. Köyhän perheen toimentulo saattaa olla riippuvainen myötäjäisistä. Koronapandemian takia monen perheen taloudellinen tilanne on vaikeutunut. Kun koulut ovat samalla olleet pitkään kiinni, silpomisten määrä on lähtenyt kasvuun.

Silpominen on monin tavoin haitallinen perinne, joka vahingoittaa tyttöjä fyysisesti ja henkisesti ja voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Kova kipu, verenvuoto ja erilaiset tulehdukset ovat yleisiä seurauksia. Kuukautiset ovat usein kivuliaita ja synnytyksiin liittyy usein ongelmia, jotka vaarantavat äidin tai syntyvän lapsen terveyden ja jopa hengen.

Ikivanhaa perinnettä on helppo kauhistella ja tuomita, mutta sen poistaminen edellyttää pitkäjänteistä yhteistyötä. Suomen World Vision tekee silpomisten vastaista työtä Somaliassa sekä Domtilla Losokolianin kotiseudulla Kenian Sookissa.

Silpomista suunnittelevat vanhemmat pitävät silpomista perinteenä, joka varmistaa lapselle hyvän elämän osana omaa yhteisöä. Domtillan äiti Cheptoi tiivistää asia näin:

”Kaksi vanhinta tytärtäni joutuivat silvotuiksi, koska luulin, että niin kuuluu tehdä. Se oli perinne, jota piti kunnioittaa. Kun pääsin World Visionin koulutuksiin, aloin ajatella toisin.” 

Teemme silpomisen vastaista työtä monella eri tavalla. Rakennamme turvataloja tytöille ja tuemme tyttöjen koulutusta. Koulutamme tyttöjä ja poikia, vanhempia, viranomaisia ja uskonnollisia johtajia tyttöjen oikeuksista sekä silpomisen laittomuudesta ja sen aiheuttamista haitoista.

Koulutamme myös silpojia uusiin ammatteihin. Näin he säilyttävät arvostetun asemansa ja pystyvät edelleen tuomaan perheilleen elannon. Lisäksi järjestämme väkivallattomia aikuistumisriittejä perinteisten silpomisen sisältävien juhlien sijaan.

Suomen World Vision on tehnyt silpomisen vastaista työtä yli 20 vuotta, ja näiden vuosien aikana avoimuus ja tietoisuus aiheesta sekä Suomessa että kohdemaissa on kasvanut huimasti. Yhä useammat naiset, kuten Cheptoi ja Domtilla Losokolian, ovat paremmin perillä silpomisen haitoista ja haluavat tuoda aiheen julkiseen keskusteluun suojellakseen paitsi omia tyttäriään myös muita seudun tyttöjä.

Kansainvälistä silpomisen vastaista päivää vietetään 6.2.                            

Lunette ja World Vision: Mihin lahjoitus käytetään?

Ehkäisemme silpomista ennen kaikkea kouluttamalla ihmisiä perinteen laittomuudesta ja haitallisuudesta. Lisäksi tuemme silpomisesta kieltäytyneiden tyttöjen koulutusta ja toimeentuloa. Rakennamme turvataloja, joissa tytöt saavat asua ja keskittyä koulunkäyntiin. Lisäksi lahjoitamme aloituspaketteja, jolla ammattikoulutuksen saanut tyttö pystyy käynnistämään oman yritystoiminnan. Yhden paketin arvo on noin 250 dollaria ja se sisältää alasta riippuen esimerkiksi ompelukoneen.

Kun ostat Lunetten oranssin hyväntekeväisyyskuukupin, lahjoitat samalla 2 euroa Suomen World Visionin silpomisen vastaiseen työhön osana järjestön Seis silpomiselle - pelasta pimppi -kampanjaa.

Kirjoittaja: Annette Gothóni, Suomen World Visionin ohjelmajohtaja
Kuvat: Laura Oja
Tuotekuva: Lunette

Lue seuraavaksi

Pakkaskelit ja ayurveda - miten tasapainotat vataa?
Sahramin hyödyt terveyden tukena