Reseptit

Resepti: Välimerellinen linssi-munakoisovuoka

Välimerellinen linssi-munakoisovuoka

Huikean herkullinen Välimerellinen linssi-munakoisovuoka on vegaaninen, laktoositon ja gluteeniton. Reseptin luojana on Gelawej Viyan, helsinkiläinen ruokakirjailija, joka jakaa Ripaus kurkumaa -kirjassaan sekä samannimisellä Instagram-tilillään monipuolisia ja herkullisia kasvisruokareseptejä. Hänen reseptinsä ammentavat inspiraatiota Lähi-idän ja Välimeren rikkaista ruokakulttuureista. 

Reseptistä syntyy 3-4 annosta, valmistusaika: 45-60 min. 


Tarvittavat ainekset:
- 2 munakoisoa (yhteensä n. 600–700 g)
- 2 dl vihreitä linssejä1 prk (400 g) - tomaattimurskaa
- 1 punasipuli hienonnettuna
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 5 rkl oliiviöljyä: 3 rkl munakoisojen paistamiseen ja 2 rkl sipulien kuullottamiseen
- ½ tl kuivattua rosmariinia
- ½ tl kuivattua oreganoa 
- ½–1 tl suolaa 
- ½ tl mustapippuria myllystä 
- ¼–½ tl cayennepippuria - saksanpähkinärouhetta ja/ tai Paraveganoa sekä silputtua persiljaa päälle ripoteltuna

Valmistus:
1. Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan, mutta älä täysin pehmeiksi – linsseihin saa jäädä hieman purutuntumaa, koska ne kypsyvät vielä uunissa. Valuta hyvin.

2. Leikkaa munakoisot ohuiksi kiekoiksi, ripottele päälle hieman suolaa ja anna itkettyä 10–15 minuuttia. Pyyhi munakoisojen pintaan noussut ylimääräinen neste talouspaperilla.

3. Paista munakoisoviipaleet paistinpannulla molemmin puolin oliiviöljyssä, kunnes ne ovat kullanruskeita. Kannellisen paistinpannun käyttäminen vähentää ylimääräisen rasvan käyttöä. Kannen alla munakoisot pehmenevät höyryssä ilman, että rasvaa tarvitsee lisätä paiston aikana. Siirrä munakoisoviipaleet syrjään odottamaan.

4. Kuullota hienonnettu puna- ja valkosipulisilppu pannulla oliiviöljyssä. Lisää sekaan tomaattimurska ja mausteet. Anna hautua 5 minuuttia.

5. Sekoita joukkoon valutetut linssit. Tässä vaiheessa voit halutessasi lisätä mukaan myös lisäproteiinia, kuten kikherneitä tai soijarouhetta.

6. Kokoa vuoka levittämällä uunivuoan pohjalle ensin kerros munakoisoviipaleita ja sitten linssi-tomaattikastiketta. Toista, kunnes kaikki ainekset on käytetty.

7. Levitä vuoan päälle folio. Paista vuokaa 220 asteessa aluksi noin 20 minuuttia. Poista tämän jälkeen jälkeen folio ja jatka paistamista vielä 10–15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

8. Viimeistele vuoka halutessasi tuoreella persiljalla ja paahdetulla saksanpähkinärouheella tai parmesaanin tapaisella Paraveganolla. Tarjoile tuoreen täysjyväleivän, kvinoan tai bulgurin kanssa.

Munakoisoa pilkotaan

Täydellinen lisä arkruokarepertuaariin

Linssi-munakoisovuoka on erinomainen ruoka etenkin kevään kynnyksellä, jolloin kevyestä lounaasta täyttäväksi illalliseksi muunneltavat, helpot, kevyet ja ravitsevat reseptit ovat tervetulleita. Linssi-munakoisovuoan voi tarjoilla sellaisenaan tuoreen leivän kanssa tai lisukkeena toiselle ruualle. Tuhdimman aterian siitä saa keittämällä kylkeen kvinoaa tai bulguria.


Valmistusvaiheessa kastikkeen sekaan voi lisätä haluamaansa proteiinia. Kikherneet tuovat lisää rakennetta ja sopivat hyvin ruoan makumaailmaan. Kastikkeeseen voi lisätä vaihtoehtoisesti myös soijarouhetta, johon saa umamista makua keittämällä sen ensin kasvisliemessä. Vuoan kasausvaiheessa joukkoon voi myös sujauttaa lisää kasviksia, kuten jääkaapista löytyviä hävikkivihanneksia. Viipaloitu suippopaprika tuo makuun makeutta ja syvyyttä. Ohueksi viipaloitu kesäkurpitsa puolestaan lisää mehukkuutta, makumaailmaa hallitsematta. Raikasta happamuutta ja umamia saa halkaistuilla kirsikkatomaateilla.


Ruoan tultua uunista sen voi viimeistellä mielikuvitustaan ja lempimakujaan käyttäen. Erilaiset murskatut pähkinät ja siemenet sekä yrtit sopivat vuoan päälle ripoteltaviksi. Vegaaninen Paravegano muistuttaa umamiselta maultaan parmesaania, mutta on tehty pähkinöistä ja siemenistä. Juustoista makumaailmaa täydentävät kypsän vuoan päälle raastettu parmesaani ja mozzarella, joka lisätään kerroksiin kasausvaiheessa, ennen kypsentämistä.

Lisävinkki soijarouheen käyttöön: 


Soijarouhe muistuttaa rakenteeltaan jauhelihaa ja sitä käytetäänkin paljon välimerellisissä kasvisruoissa, kuten italialaisessa ragu-tyyppisessä kastikkeessa ja kreikkalaisen moussakan kasvisversiossa. Soijarouhe on itsessään melko mautonta. Se kuitenkin imee itseensä hyvin makuja, joten se kannattaa esimerkiksi keittää kasvisliemessä ennen ruokiin lisäämistä. Keitetty soijarouhe lisätään ruokiin valutettuna. Keittämisen aikana soijarouhe turpoaa. Desistä kuivaa soijarouhetta tulee keitettynä noin 2,5 dl. 


Mittaa linssi-munakoisovuokaa varten desin verran kuivaa, tummaa soijarouhetta kattilaan. Keitä kasvisliemessä noin viisi minuuttia. Valuta lopuksi hyvin. Lisää keitetty soijarouhe tomaattikastikkeeseen hautumaan.

Kasvispaistoksen paistaminen paistinpannulla

Teksti: Gelawej Viyan
Kuvat: Tuomas Pajuniemi


Lue seuraavaksi

Linssien huuhtelu siivilässä
Thera Nordic ravintolisät - vatsan asialla